Groei Facebook gebruik in 2016

Groei Facebook gebruik in 2016

27 april 2016 Facebook 0

Kunnen ruim 6 miljoen Nederlanders al inchecken bij uw bedrijf?

Facebook maakte deze week de cijfers van het eerste kwartaal van 2016 bekend. Nu heb ik weinig verstand van aandelen en kan ik al helemaal niet inschatten wat de gevolgen zijn van de herstructurering van het aandelenportfolio dat Marc Zuckerberg voorstelt. Daarom focus ik me op het andere deel van het nieuws: de gebruikscijfers.

Mobiel = winning

In feite is het niet heel schokkend: het mobiele gebruik van Facebook is gigantisch. Kijk maar eens om je heen in de kroeg, in de trein of op kantoor. (Bijna) iedereen is met zijn smartphone bezig en op die telefoons is bijna altijd de Facebook app geïnstalleerd. Zelfs mijn ouders, en waarschijnlijk veel generatiegenoten, kunnen al bijna niet meer zonder.

facebook-dau-cijfers

(bron: Facebook; Techcrunch.com)

Facebook had in maart dagelijks bijna 1.1 miljard(!) actieve gebruikers. 989 miljoen daarvan openden Facebook (ook) op een mobiel apparaat. Tel daar nog een half miljard gebruikers bij op die niet dagelijks, maar in ieder geval een keer per maand inloggen en je komt uit op 1.65 miljard actieve gebruikers in maart, waarvan 1.51 miljard op een smartphone of tablet.

1 op de 3 Europeanen is dagelijks actief op Facebook

Ook in Europa blijft het aantal gebruikers per kwartaal nog steeds stijgen. In maart was 34% van de 249 miljoen Europese gebruikers dagelijks met het sociale netwerk bezig. Kijk je wereldwijd, dan heeft 22% van iedereen op aarde – van baby tot oma en van stedeling tot woestijnbewoner – in maart minimaal 1x ingelogd.

Om het blok met taaie cijfers af te sluiten: hoe zit het met Nederland? De meest recente cijfers specifiek over Nederland  die op dit moment beschikbaar zijn, zijn van 2015. Vertalen we de wereldwijde mobiele gebruikscijfers van Facebook door naar de gegevens die we van Nederland kennen, dan waren jij, ik en 6.1 miljoen medelanders in maart mobiel actief.

Leuk dat het goed gaat met Facebook. What’s in it for me?

Facebook draait om delen. Delen hoe we ons voelen, wat we leuk vinden en waar we zijn. Onder andere in dat laatste zit de kracht van de mobiele Facebookervaring. Je kunt makkelijk ‘inchecken’: aangeven aan je Facebookvrienden waar je uiteten bent, een filmpje pakt of een nieuwe leesbril uitzoekt. Een vorm van gratis promotie voor bedrijven: jouw klanten laten uit zichzelf aan hun vrienden jouw bedrijf zien.

fb-check-in2

Een vergelijking uit de praktijk met 2 activiteiten van mijn afgelopen weekend

Op vrijdagmiddag ging ik na werktijd met een paar collega’s nog even het weekend inluiden. De volgende dag ging ik naar Terschelling. Mijn ouders zaten daar een week in een huisje en ik mocht een paar dagen langskomen. In de haven werd ik opgepikt en daar was het – met het heerlijke weer van april – tijd voor een warme chocomel.  Voor mijn vrienden op Facebook zag dat er als volgt uit:

check-in-absolute

check-in-zeezicht

Als ik dan de beide check-ins vergelijk dan zijn er 3 punten die eruit springen.

  1. logo: een automatisch Facebookplaatje van een mes en vork spreken mij veel minder aan dan een bedrijfslogo of foto.
  2. beoordelingen: een bedrijf dat beoordeeld is, geeft mij een goede indicatie of ik een bedrijf wil bezoeken. Een bedrijf zonder reviews vertrouw ik haast niet meer: hoe kan het dat niemand hier nog iets over heeft gezegd?
  3. rubriek: je kunt zelf kiezen als ondernemer onder welke rubriek je getoond wil worden, zodat je potentiële klanten niet op het verkeerde been zet. Ik weet niet wie de vermelding van “Zeezicht” heeft aangemaakt op Facebook, maar vermoedelijk niet de eigenaar zelf. Voor de mensen die Terschelling een beetje kennen: Zeezicht is gewoon een leuk café-restaurant. Mijn vrienden die het eiland niet zo goed kennen, weten dat niet en krijgen nu een verkeerde indruk met de rubriek internetcafé.

Zou één van mijn vrienden doorklikken op Facebook om meer te weten te komen over de beide locaties, dan is het verschil in de klantervaring nog veel groter. Bij het doorklikken kom je namelijk terecht op een Facebook lokale bedrijfspagina. In 1 opslag zie ik bij de één menukaarten, inzicht in de recensies, openingstijden, adres- en telefoongegevens en meer, terwijl bij de ander dit allemaal ontbreekt.

fb-lokale-bedrijfspaginas

Sterker nog: toen ik doorklikte naar de lokale bedrijfspagina, werd ik gevraagd om een adres en telefoonnummer op te geven voor het Grand Café op Terschelling, terwijl ik daar natuurlijk niet werkzaam ben. Ik kan me niet voorstellen dat je als ondernemer bewust andere mensen met jouw bedrijfsgegevens aan de haal laat gaan. Op deze manier kan er foutieve informatie – bijvoorbeeld telefoonnummer of openingstijden – verspreid worden en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Gelukkig is er een simpele oplossing

Bovenstaande praktijkvoorbeelden over inchecken kwamen toevallig uit de horeca, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor alle bedrijven die klanten over de vloer krijgen: van notarissen tot opticiens en van autodealers tot fysiotherapeuten. Je kunt in een paar simpele stappen eigenaar worden van je eigen lokale Facebookpagina en op die manier je klanten die willen inchecken en hun vrienden van goede, correcte voorzien. Mocht je hulp willen dan kan dat ook. Mijn collega’s staan klaar om je te adviseren.

 

 

Geef een reactie