Van een foto naar een bezoek in de winkel

Van een foto naar een bezoek in de winkel

17 mei 2016 Social 0

Instagram gaat helpen met je lokale vindbaarheid

Update 30-08-2016: E-mail, locatiegegevens, belknop en statistieken zijn nu live!

17/05/2016 – Op mijn werk ben ik dagelijks bezig met het lokaal beter vindbaar maken van Nederlandse bedrijven. Steeds vaker zetten bedrijven ook social media in om hun naamsbekendheid in de regio te vergroten, bijvoorbeeld via Facebook of Google+. Binnenkort kan een nieuwe naam aan dat rijtje toegevoegd worden: Instagram. Bedrijven zijn al actief met de app, maar Instagram heeft op dit moment nog erg weinig mogelijkheden om bijvoorbeeld contactgegevens van een vestiging te delen. Daar komt verandering in. Naast de lancering van een heel nieuw design, gaat Instagram speciale opties voor bedrijven ontwikkelen om te zorgen dat gebruikers van de mobiele app in contact komen met de fysieke winkel.

Eerst de basics: Instagram wat is het en voor wie?

Via Instagram deel je foto’s of filmpjes met je volgers. Het is een sociaal netwerk zoals Twitter en eigendom van Facebook. De app dankt zijn succes aan het gemak om foto’s te voorzien van een mooie filter waardoor ze een andere uitstraling krijgen. Ik was bij de aftrap van de Giro d’Italia in Gelderland. Instagram gaf me verschillende filteropties bij het plaatsen van een foto van het wielerpeleton op de Waalbrug in Nijmegen. Een paar voorbeelden:insta_filters

Het Nationale Social Media Onderzoek 2016 laat zien dat Instagram met name wordt omarmd door de Nederlandse jeugd. Zo maakt meer dan de helft van de jongeren gebruik van de app:

instagram_leeftijd_gebruikers

Bron: Nationale Social Media Onderzoek 2016

Instagram gaat lokale ondernemers eindelijk ondersteunen

Net als andere socialmediakanalen kun je Instagram inzetten om je (potentiële) klanten te bereiken. Dit kan gratis door het plaatsen van foto’s of betaald door middel van advertenties. Je foto’s worden dan in de Instagramfeed getoond bij een vooraf gedefinieerde gebruikersgroep die niet jouw volgers hoeven te zijn. Voor veel ondernemers is het een flinke uitdaging om klanten naar hun winkels te krijgen op basis van een foto. Instagram ondersteunt je daarin op dit moment ook niet. Ik zie veel bedrijven daarom NAWT-gegevens in hun bio – tekstruimte op je profiel – zetten, zoals Fysiotherapeute Sophie Stam:

instagram_adres

De ruimte in je bio is beperkt tot 150 tekens, zonde om die te verspillen aan je NAWT-gegevens. Een bedrijfsomschrijving waar je op gevonden wordt of waar je je mee profileert is dan veel waardevoller. Goed nieuws daarom deze week: Instagram ontwikkelt profielpagina’s voor bedrijven. Dat moet ondernemers op 3 punten ondersteunen om conversie te genereren:

  1. Contactknop: tot nu toe kun je als consument alleen op volgen klikken (zie hierboven). Naast deze button komt een knop ‘contact’. Dit geeft je de mogelijkheid om contact op te nemen via e-mail of een routebeschrijving op te vragen, zoals je hieronder kunt zien.
  2. Rubriek: heel gebruikelijk op andere sociale netwerken als Google+ en Facebook, maar tot nu toe nog niet beschikbaar op Instagram. Ik heb het zelf nog niet kunnen testen, maar dit zou je bedrijf makkelijker vindbaar moeten maken voor mensen die zich interesseren in jouw vakgebied.
  3. Locatietag: hiermee wordt direct je locatie geopend op de kaart. Veel handiger dan het uittypen van je adres. Zo kun je de 150 tekens in je bio effectiever inzetten.

instagram_contact

Instagram is niets voor mijn bedrijf.. Lees dan nog heel even verder!

De meeste ondernemers die ik spreek zijn terughoudend over het gebruik van Instagram. “Ik heb geen tijd voor het maken van kwalitatief goede foto’s”, is een veel gehoord argument. Begrijpelijk, maar ben je er wel van bewust dat klanten kunnen inchecken bij jouw bedrijf, net zoals dat kan met Facebook. Omdat Instagram eigendom is van Facebook, gebruiken ze ook die data als bron om in te checken. Deze week haalde ik mijn nieuwe bril op. Mijn volgers zagen niet allen mijn nieuwe bril, maar ook bij welke opticien ik was geweest.

wouter_pearle

Het is dus op z’n minst interessant om te zien wie er bij je bedrijf is geweest en wat ze over je plaatsen. Mijn collega’s kunnen je goed helpen om meer inzicht te krijgen in deze waardevolle informatie. Bedrijven die gebruikmaken van het Netwerkprofiel krijgen dit inzicht namelijk gratis.

NOTE: Deze bijdrage verscheen eerder op www.dtg.nl/blog

 

Geef een reactie