Een verhaal over vertrouwen

Een verhaal over vertrouwen

5 juli 2016 Google Google Mijn Bedrijf 1

Bedrijfsprofielen maken je beter vindbaar in Google lokale zoekresultaten

5/7/2016 – Wat zorgt er nu voor dat het ene bedrijf bij een lokale zoekopdracht op pagina 1 staat in Google en de andere pas op pagina 3 terug te vinden is? Wereldwijd zijn experts het eens dat dit bepaald wordt door grofweg 8 factoren. In deze blog wil ik 1 van de 8 factoren bespreken, want er liggen hier veel kansen voor jou als ondernemer. Om het niet te technisch te maken gaan we denken als Google, praten over ijsjes, nadenken over vertrouwen en geef ik je wat achtergrondinformatie en tips om aan de slag te gaan.

8 lokale rankingfactoren

Elk jaar wordt becijferd welke factoren invloed hebben op de volgorde van de zoekresultaten bij een lokale zoekopdracht, zoals “Schoenenwinkel Enschede”. Dit gebeurt door Moz, een autoriteit op het gebied van lokale vindbaarheid. Zij vragen jaarlijks tientallen experts naar de belangrijkste factoren om beter te scoren in zoekmachines. Daaruit komen grofweg 8 factoren: Je eigen website, Google Mijn bedrijf, Bedrijfsprofielen, Links, Reviews, Social, Mobile Signals en Personalisatie. Belangrijkste les: er is niet 1 specifieke actie die je kunt doen om je positie te verbeteren.

moz

Lokale vindbaarheid volgens Moz: er is niet 1 holy grail.

Wil je gevonden worden, dan zal je met meerdere delen van bovenstaande schijf aan de slag moeten. Eerder besprak ik onder andere al Google Mijn Bedrijf en Reviews in deze blog kom je meer te weten over Bedrijfsprofielen.

Betrouwbaarheid van informatie

Afgelopen weekend was ik met mijn vriendin in Berlijn. Het was heel warm, dus we zochten naar de dichtstbijzijnde winkel die ijsjes verkocht. Na wat rondvragen hadden we nog steeds geen specifieke naam of locatie van een winkel gekregen. Omdat niemand precies hetzelfde noemde, was het maar hopen dat we bij een winkel uitkwamen die bestond, open was én daadwerkelijk ijsjes verkocht.

mensen-ongelijk

Denk als Google

Google wil de plek blijven waar mensen gaan zoeken, ook naar locaties in de echte wereld. Google bestaat omdat wij, als gebruikers, erop vertrouwen dat Google de juiste resultaten geeft. Zodra de informatie die je op Google vindt niet klopt, moet je opzoek naar een andere bron voor informatie. Als dat vaker gebeurt daalt je vertrouwen in Google, waardoor je in de toekomst misschien een andere zoekmachine gaat gebruiken. Iets wat Google natuurlijk wil voorkomen.

Google checkt daarom of de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer (NAWT) informatie die het van je bedrijf weet, klopt. De zoekmachine scant andere sites waar jouw bedrijfsgegevens voorkomen. Die scan kun je vergelijken met mijn zoektocht in Berlijn naar het adres van een ijssalon. Als we de poppetjes in het plaatje hierboven vervangen door websites waarop bedrijfsgegevens gepubliceerd worden, dan ziet het er voor Google zo uit:

google-ongelijk
Een abc’tje natuurlijk dat Google een bedrijf niet aan zijn gebruikers wil laten zien als er op verschillende websites tegenstrijdige informatie vermeld wordt. Sterker: Google weet niet wát het aan de klant moet laten zien, omdat de zoekmachine niet kan bepalen welke gegevens juist zijn.

Consistente gegevens

Codewoord in dit hele betoog is vertrouwen. Google kijkt daarvoor dus op allerlei websites die bedrijfsprofielen publiceren. Al deze websites samen noemen we het ‘local ecosysteem’. Denk daarbij aan sites als openingstijden.nl, Facebook of detelefoongids.nl. Op hoe meer sites in het local ecosysteem je bedrijf met consistente gegevens vermeld staat, hoe meer Google vertrouwt dat dit de juiste informatie is om te tonen aan de gebruiker. Vergelijk daarom het bovenstaande plaatje eens met het volgende. Welke van de twee voorbeelden geeft je het meeste vertrouwen dat je bij een ijssalon uitkomt?

google-gelijk
Kijk hoe je er zelf voorstaat

Wat voor een ijssalon geldt, geldt ook voor advocaten, kappers, fysiotherapeuten en schilders. Het maakt niet uit in welke branche je opereert, je bedrijfsgegevens moeten consistent zijn. Zo verwar je Google niet en voorkom je dat Google vertrouwen verliest in de juistheid van je bedrijfsinformatie. Hoe doe je dat? Kijk naar de NAWT-gegevens op je eigen website. Zijn die exact hetzelfde als de gegevens in Google Mijn Bedrijf? En op detelefoongids.nl, Facebook, openingstijden.nl en Foursquare? Vergeet hierbij niet de minder bekende online bedrijvengidsen als Cylex, Infobel en Opendi die voor Google ook belangrijk zijn. Ik ben benieuwd wat je over je eigen bedrijf tegenkomt als je op die websites gaat zoeken!

Help! Het is een chaos!

Ok, het punt is duidelijk. Google wil consistentie om je te vertrouwen. Toch zijn er weinig bedrijven die dit op orde hebben voor de tientallen websites die meespelen in het Nederlandse local ecosysteem. Wat moet je doen om dit te fixen? Op alle plekken waar je gegevens verkeerd staan, zal je een account moeten aanmaken om de gegevens in lijn te brengen. Daar gaat flink wat tijd in zitten, maar dat zal zich uiteindelijk terugbetalen in vertrouwen van Google en dus zichtbaarheid van je bedrijfsgegevens.

Snellere oplossing

Vind je bovenstaande teveel werk? Ik kan het me voorstellen. Daarom mijn tip: bekijk via deze gratis tool hoe je bedrijf op dit moment zichtbaar is op ruim 20 websites en navigatietools. De scan brengt alle NAWT-inconsistentie in een keer voor je in beeld. Je ziet meteen  op welke websites je wel en niet vindbaar bent, welke gegevens ontbreken of welke je nog moet aanpassen. Bijvoorbeeld zoals hier zoals hier voor Café de Beyerd in Breda.

dtg_profielcheck
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het corrigeren van de gegevens of gaat dit je teveel tijd kosten? Mijn collega’s weten precies hoe je dit efficiënt aanpakt en helpen je graag verder.

 

Één antwoord

  1. […] Eindelijk! Google licht tip op van de sluier over lokale ranking 3 Google trends in mobiel zoeken Een verhaal over vertrouwen Google Mijn Bedrijf: vaarwel omschrijving, hallo kenmerken!  Draait Google in 2017 organische […]

Geef een reactie