Google lanceert gratis websites via My Business

Google lanceert gratis websites via My Business

15 juni 2017 Google Google Mijn Bedrijf 2

Google maakt het bedrijven wel heel makkelijk om een website te maken. Via de Google Mijn Bedrijf / My Business portal krijg je dat nu namelijk in 4 klikken voor elkaar. Simpeler kan haast niet. Of het een goede oplossing is voor het vindbaar maken van je bedrijf waag ik sterk te betwijfelen. Hieronder lees je mijn eerste analyse na 15 minuten gebruik van deze nieuw tool.

Get Started: waar vind ik deze gratis website mogelijkheid?

In je Google My Business overzichtsscherm vind je sinds deze week een tabje ‘website’:

gmb website builder

Gratis Google website voor snel contact met je klanten

Binnen 2 minuten heb je vervolgens gratis een website in de lucht. Een website die als enige doel heeft om jou met je klanten in contact te brengen. Standaard wordt je telefoonnummer getoond en een routebeschrijving via Google Maps naar je locatie. Als je ze ingevuld hebt verschijnen ook je openingstijden. Ik heb een opname gemaakt van mijn scherm toen ik zelf de business.site ging aanmaken met mijn fictieve bedrijfje dat ik beheer om de GMB wijzigingen bij te houden. Dat zie je in deze demo.

Waar heb je controle over met een Google My Business website?

Met een een website gemaakt vanuit het Google Mijn Bedrijf dashboard maak je een 1-pagina website. Google geeft weinig mogelijkheden tot het customizen van de site. Wat kan er wel?

 1. Keuze uit 10 standaard templates.
 2. Ruimte om wat over je eigen onderneming te vertellen.
 3. Foto-upload sectie.
 4. Routebeschrijving knoppen.
 5. Clickable telefoonnummer om direct contact op te nemen.
 6. Weergave van openingstijden.
 7. Een URL die jezelf kunt bepalen, eindigend op .business.site, zoals je hieronder ziet. Tegen betaling kun je ook een ‘normale’ URL-extensie afnemen.

Google Mijn Bedrijf Website builder

Waar heb je geen controle over met een Mijn Bedrijf website?

Op heel veel vlakken is een Google Mijn Bedrijf website echt een heel beperkt minimal valuable product. Op zaken met betrekking tot (SEO) optimalisatie, conversie en gebruikservaring heb je geen invloed. Na een kwartiertje spelen vallen mij de volgende 4 zaken als belangrijkste op:

 1. De URL is HTTP:// en geen HTTPS:// – Voor een normale website levert dit qua ranking strafpunten op van Google en is SSL de norm. Wonderlijk om te zien dat Google dat in zijn eigen service niet heeft!
 2. Je hebt geen invloed op title tags en metadescription. Zulke primitieve on-site SEO-optimalisatie krijg je dus niet voor elkaar.
 3. Er lijkt geen vorm van Analytics geïnstalleerd te zijn. Ook in het GMB dashboard zie ik hier geen indicaties voor. Handmatig kun je sowieso niets installeren qua integraties met andere platformen.
 4. Je gegevens kunnen door anderen gewijzigd worden! Gebruikers kunnen bijvoorbeeld in Google Maps aan Google aangeven dat de getoonde opengingstijden niet kloppen. Als deze suggestie door Google overgenomen wordt, wijzigen de gegevens ook zonder jouw tussenkomst op je Mijn Bedrijf website.

Mijn conclusies:

Deze sites zijn in de Nederlandse markt duidelijk niet goed genoeg om vindbaarheid in de zoekresultaten te regelen. Teveel Nederlandse bedrijven hebben daarvoor al veel betere websites. Op het gebied van SEO (techniek, teksten, links), conversiemogelijkheden, opgebouwde ranking, etc. Het heeft voor bedrijven met een website dan ook geen zin om naast de bestaande site nog zo’n Google 1 page site op te zetten. Het is voor bedrijven zonder enige presence op het internet een makkelijke tool om in ieder geval de contactgegevens zoals telefoonnummer en routebeschrijving op een eenvoudige manier te delen met (potentiële) klanten.

Voor niets gaat de zon op natuurlijk, dus het is makkelijk om te raden waarom Google zulke gratis sites aanbiedt: De verkoop van AdWords advertenties. Of bedrijven die anno 2017 nog geen website hebben, wel gaan investeren in AdWords advertenties? Ik weet haast zeker van niet. Het is daarom erg interessant is om de ontwikkelingen te volgen van dit nieuwe product van Google. Blijven ze er geld/resources in stoppen? Wordt er gewerkt aan reporting? Hoe gaan deze pagina’s in de loop van de tijd indexeren in de zoekresultaten? Belangrijke topics om de komende tijd in de gaten te houden.

Wat vind jij?

Dit waren mijn eerste bevindingen van een Google .business.site pagina. Wat heb ik over het hoofd gezien of verkeerd benoemd? Wat vind jij van de oplossing an sich? Ik ben erg benieuwd naar je mening! Laat het me weten hieronder of via 1 van de social kanalen.

 

2 antwoorden

 1. […] ik al over de steeds intelligenter wordende zoekresultaten, de toevoeging van Google Post en de GMB website builder. Vandaag mogen we daar weer een volgende ontwikkeling aan toe voegen: Het Google Mijn Bedrijf […]

 2. […] omschrijving, hallo kenmerken!  Draait Google in 2017 organische zoekresultaten de nek om? Google lanceert gratis websites via My Business Gratis je bedrijf profileren in de zoekresultaten met Google Posts Bewerk je bedrijfsgegevens nu […]

Geef een reactie