Gratis je bedrijf profileren in de zoekresultaten met Google Posts

Gratis je bedrijf profileren in de zoekresultaten met Google Posts

26 juni 2017 Google Google Mijn Bedrijf 2

Stap je vrijdagmiddag het vliegtuig in voor een weekendje London, besluit Google met een – imo fantastische – ontwikkeling te komen. Met jouw onderneming evenveel ruimte krijgen als Donald Trump in de Google zoekresultaten? Klinkt als een utopie natuurlijk. In ruimte op de zoekresultaatpagina van Google is dat geen droom meer. Google laat je nu namelijk gratis berichten plaatsen, rechtstreeks op de resultaatpagina. Een mega opportunity. In deze blog lees je alles om er mee aan de slag te gaan!

Google Post vs Google Candidate Cards

Rechtstreeks een bericht plaatsen in de Google zoekresultaten, zonder er voor te hoeven betalen in de vorm van AdWords. Dat is een geweldige kans om prospects of klanten over de streep te halen. Begin 2016 gaf Google zulke ruimte om direct in de zoekmachine te publiceren aan alle Amerikaanse presidentskandidaten. Inmiddels is Trump al weer bijna een half jaar aan de macht en zijn de zogenoemde candidate cards weg, maar is de functionaliteit beschikbaar voor alle bedrijven ter wereld.

Ik herhaal het nog maar eens: gratis rechtstreeks publiceren in de Google zoekresultaten

Google Post, hoe werkt het?

Google heeft het je ook nog eens erg makkelijk gemaakt. Hieronder lees je het eenvoudige stappenplan om Google Post goed op te zetten. Het enige wat je nodig hebt is een geverifieerde Google Mijn Bedrijf vermelding. (Heb je dat nog niet? Shame on you ;)! Ik beschreef al eerder waarom je daar asap mee aan de slag moet). Het is handig om voordat je begint vast na te denken over de soort interactie die je wilt uitlokken met de Google Post: een click naar je website? een reservering? een registratie voor een event? een directe bestelling uit je webshop? Het kan namelijk allemaal, maar heeft wel invloed hoe je stap 2 en 3 van het stappenplan zo meteen uitvoert.

Stappenplan

Stap 1: Log in via www.google.nl/mijnbedrijf en ga links in het scherm naar Berichten (of Posts; afhankelijk van je taalinstellingen).

google post 1

Stap 2: Schrijf een kort berichtje (max 300 tekens) en voeg een foto toe. De resolutie moet minimaal 344×344 pixels zijn. Hoe scherper de foto, hoe groter Google de kans acht dat jij je (toekomstige) klanten verleidt om te klikken! Hou de tekst zo beknopt mogelijk. Onder verschillende resoluties wil er nog wel eens tekst wegvallen (zie stap 5!).

post maken

Stap 3: De wizard laat je nu gratis een knop toevoegen. In feite een linkje naar bijvoorbeeld je website of webshop. Kies uit de volgende 5 varianten voor de knop: Meer informatie, reserveren, registeren, bestellen of bekijk aanbod. In dit (fictieve) voorbeeld organiseer ik een BBQ en wil ik graag dat mensen zich vooraf registreren, dus voeg ik een linkje toe naar het event op Facebook.

event

Stap 4: Controleer nog eenmaal of alles klopt. Geen spelfoutjes meer? Lopen de zinnen goed? Klik op ‘Voorbeeld’ en je ziet het bericht zoals het er straks in de zoekresultaten uit komt te zien. Helemaal happy met het resultaat? Klik op publiceren. Toch nog een wijziging doorvoeren? Dat kan door op het pijltje terug te klikken.

voorbeeld

Stap 5: Google jezelf. Beetje narcistisch misschien, maar het is toch cool om je post te bekijken en te zien hoe je bedrijfsvermelding op de Google resultpage nog meer ruimte inneemt?!

google post in search

Mijn ervaring is dat je op verschillende resoluties en devices meer of minder van je tekst daadwerkelijk terugziet:

 

 

Tot slot

De Google Posts in de zoekresultaten blijven 7 dagen zichtbaar, daarna verdwijnen ze weer. Er is – zoals altijd natuurlijk – een uitzondering op de regel. In plaats van het toevoegen van een url aan je Post kun je  ook een ‘event’ maken van je post. Doe je dat, dan blijft je post zichtbaar in de zoekresultaten tot en met de datum van die gebeurtenis.

Hoe denk jij dat je als ondernemer het beste gebruik kunt maken van Google Posts? Of ben je toffe voorbeelden tegengekomen? Laat het me weten via een berichtje op LinkedIn of Twitter. Onder dit bericht reageren mag natuurlijk ook!

 

 

 

 

 

 

2 antwoorden

  1. […] Vorige maand schreef ik al over de steeds intelligenter wordende zoekresultaten, de toevoeging van Google Post en de GMB website builder. Vandaag mogen we daar weer een volgende ontwikkeling aan toe voegen: Het […]

  2. […] Google in 2017 organische zoekresultaten de nek om? Google lanceert gratis websites via My Business Gratis je bedrijf profileren in de zoekresultaten met Google Posts Bewerk je bedrijfsgegevens nu direct in Search 5 Updates in Google Mijn […]

Geef een reactie