Swarm, van social gaming app naar een lifelog

Swarm, van social gaming app naar een lifelog

9 augustus 2017 Social 1

Moet je altijd luisteren naar je gebruiker of juist helemaal zelf bepalen wat je doet met je platform? Durf is zeker nodig voor die laatste categorie als je een succesvolle app hebt. Foursquare heeft de ballen duidelijk om rigoureuze wijzigingen in een succesvol platform door te voeren. In 2014 verbijsterde het bedrijf zijn gebruikers door zich op te splitsen in Foursquare en Swarm. En passant overleefde de belangrijkste feature van het originele Foursquare – Mayor worden van een locatie – deze reshuffle niet. Na een hoop klachten en weglopende gebruikers kwam die functionaliteit uiteindelijk weer terug in Swarm. Na 3 jaar geen grote verandering werd het dus wel weer eens tijd om het platform helemaal op z’n kop te zetten. Swarm moet namelijk je Lifelog gaan worden.

Mayorships en inchecken

Voor dat ik de verandering naar Lifelog bespreek, even een pas op de plaats. Waarom gebruikt de vaste gebruikersgroep – guilty! ik ook – Swarm zo trouw? De app is in feite een online, social game. Swarm laat je inchecken op locaties. Denk aan je werk, vliegvelden, bars, restaurants, concerten, you name it. Met elke check-in op een locatie verzamel je coins, oftewel punten. Met deze coins kun je allerlei extra features ontgrendelen.

 

Omdat je ook de check-ins van je vrienden zit heb je zo een app in handen die je makkelijk nieuwe locaties in een stad laat ontdekken. Daarnaast stimuleert dit nog iets anders: competitie. Elke week wordt er een ranglijst opgemaakt van het aantal punten dat je met je met het inchecken hebt vergaart en zie je hoe jij gescoord hebt ten opzichte van je vrienden. Kom je ergens echt vaak, dan is er nog een ander doel: het binnenhalen van Mayorships! De gebruiker die het vaakst incheckt op een locatie wordt gekroond tot mayor:

 

Lifelog

In de app-update, die op het moment van typen nog niet voor Android beschikbaar is, stuurt Swarm weg van het game en competitie aspect van het platform:

“We want to remember our experiences: Not for others, but for ourselves.”

Ik denk dat het het bedrijf tegen de huidige trend in wil gaan die je terugziet in Snapchat en de Facebookplatformen Instagram, Messenger Whatsapp en Facebook: Korte foto- of video verhalen die binnen 24 uur weer verdwijnen. In de app update draaid het juist om het bewaren en vastleggen van plekken waar je geweest bent. Locaties die je bezocht hebt moeten makkelijker terug te vinden zijn en de positie van Maps belooft veel prominter te worden.

Of het een goede ontwikkeling is voor gebruikers zoals ik, durf ik nog niet te zeggen. Ik gebruik de app met name voor de competitie aspecten, dus erg enthousiast van de focus op jezelf in plaats van anderen word ik nog niet. Hopelijk komt de update er voor Android snel aan en kan ik binnenkort een gebruikersreview van de nieuwe functionaliteiten geven.

Hoe zie jij deze shift in focus? Laat het me via LinkedIn, twitter of hieronder in de comments weten!

 

Één antwoord

  1. […] week schreef ik over een ophanden zijnde update van Swarm, de social app van Foursquare. Inmiddels is de app op […]

Geef een reactie