Roadtrip door Patagonië in Chili & Argentinië

Roadtrip door Patagonië in Chili & Argentinië

15 februari 2018 persoonlijk Travel 16
Sealions Ushuaia Tierra del Fuego, Patagonia Argentina

Even iets uit de privésfeer tussendoor, het is toch mijn eigen blog;)!

In december en januari heb ik samen met Jacobien de luxe gehad om een camper te huren en een roadtrip te maken door Patagonië, zowel in Chili als Argentinië.
Als je benieuwd bent naar onze exacte route door Patagonië in Chili en Argentinië, klik dan hier.

Natuurlijk hadden we ook ons fototoestel en de GoPro bij ons. Dat leverde onder andere onderstaande foto’s en een filmpje op van de ruige, wilde natuur van Patagonie. Chili en Argentinie waren voor ons echt fantastisch, maar oordeel vooral zelf 🙂

Deze diashow vereist JavaScript.

En op veler verzoek nog een toevoeging; onze exacte reisroute + tussenstops:
travel itinerary Patagonia

reisroute in Patagonië, Chili en Argentinië

 

16 antwoorden

 1. Carlo Westerhof schreef:

  Cool, wil ik ook wel eens doen 🙂

 2. nikki schreef:

  Hoi Wouter,

  Ziet er gaaf uit! Wij hebben dit ook op de planning staan en wellicht nemen we (deels) jouw route over! Een paar vraagjes:

  – waar hebben jullie je camper gehuurd?
  – was zelf rijden daar goed te doen?
  – hoe lang duurde jullie trip?
  – waarom zijn jullie niet doorgereden naar Santiago?

  Hoop dat je ons hiermee kan helpen!

  Groetjes,

  • Wouter Koene schreef:

   Hi Nikki,

   We hebben de camper gehuurd van Motor Home Time (http://motorhometime.com/). Maar verschillende organisaties benaderd en die tegen elkaar uitgespeeld om een goedkopere prijs te krijgen. Deze aanbieder is niet het goedkoopst. BV wicked is stuk goedkoper, maar ook stukje minder comfort wat ik gezien heb onderweg. Service & contact met de eigenaar was wel echt goed van motorhometime.

   Zelf rijden is goed te doen. Je hebt heel veel ongeasfalteerd, maar daar kun je wel prima 60/70 km/u rijden. Ik heb slechts een paar keer de 4wheeldrive die zo’n camper als die van ons had echt gebruikt, ivm modderwegen of hele stijle paadjes.

   Wij zijn in totaal zo’n 3,5 week met de motorhome onderweg geweest. Met het ritme ongeveer 1 dag rijden – 1 dag stilstaan – 1 dag rijden enzv.

   Laatste punt mbt Santiago:
   a) we hadden niet meer vakantiedagen, dus je moet keuzes maken over wat haalbaar is op een manier dat je niet de hele dag in de auto zit en verder niet ontspant. Daarnaast wilden wij zo optimaal gebruik maken van de natuur in die periode en wat minder belang bij het bezoeken van steden.
   b) Afstanden overbruggen in patagonie kostte ons soms veel tijd. Een ritje van 250 km kan je zo 9 uur kosten, door bijvoorbeeld slecht wegdek, omleidingen, wegwerkzaamheden, etc.
   c) kosten: “omrijden” via Santiago had nog meer kilometers gekost waar je zowel in brandstof als huurprijs voor betaald.

   Hoop dat het helpt en alvast veel plezier met de voorpret!
   gr
   Wouter

 3. Ruud schreef:

  Hoi Wouter,

  We gaan in Nov/Dec reizen door Patagonië en zijn van plan daar ook een roadtrip met camper te gaan maken. Jouw route kwamen we tegen en deze bevat eigenlijk wel een hoop mooie plekken die wij ook willen zien.
  We zijn van plan vanuit Puerto Natales/Torres del Paine te vertrekken met camper en uiteindelijk ook in Pucón te eindigen. El Calafate bezoeken we van tevoren al, dus hoeven we onderweg geen tweede keer aan te doen.
  Is Puerto Natales – Pucón wat jou betreft in ong. 12 dagen te doen met een mooie afwisseling tussen rijden en stilstaan? Zo niet, welke bestemming(en) zou je dan als eerste overslaan?

  Verder nog de volgende vragen:
  – hoe soepel verloopt het oversteken van de grensovergangen Chili – Argentinië en vice versa?
  – hoe staat het met de kampeervoorzieningen en mogelijkheden langs de route? Moet je deze vooraf boeken, is er veel mogelijkheid tot wildkamperen, vind je vaak voorzieningen als water/sanitair of niet?

  Alvast hartstikke bedankt voor je reactie!

  Groeten

  • Wouter Koene schreef:

   Hi Ruud,
   Ik heb onze stops hierboven toegevoegd, je was niet de eerste met een gelijksoortige vraag:)

   Ik denk dat 12 dagen heel erg krap is. Wij hebben er vanuit Puerto Natales 16 dagen over gedaan om tot Pucon te komen. Dat had wat ons betreft echt niet sneller gekund. Wij vonden dit al vrij gehaast. Dus ik zou persoonlijk 12 dagen niet adviseren. Dat heeft een aantal redenen:
   * Grensovergangen kosten (veel) tijd. Reken minimaal 1,5 uur. We hebben er ook wel eens 4u over gedaan. Van Chili naar Argentinië ging in de regel wat sneller dan andersom. Chileense douane is erg strikt. Je mag bijvoorbeeld niets natuurlijks meebrengen (groente, fruit, brandhout is allemaal verboden), en halen daarvoor echt je hele auto/camper overhoop.
   * De afstanden zijn groot. Patagonië is echt gigantisch. Met een camper rijdt je ook wat minder hard dan je met een gewone auto door Duitsland gaat op weg naar de wintersport.
   * Snelwegen zoals in Nederland heb je weinig: Toen wij Torres del Paine in wilden waren de eerste 2 ingangen vanuit Puerto Natales afgesloten. Dan rij je zo makkelijk 150 of 200 km om. Verder zijn de wegen lang niet altijd verhard en soms ronduit slecht. De 165 km van Chile Chico naar puerto rio tranquilo kostte ons bijvoorbeeld 5 uur omdat er wegverzakkingen en aardverschuivingen waren geweest. Daar kon je prima omheen, maar gemiddeld reden we niet harder dan 35 km per uur die hele dag. In Argentinië waren de wegen in het zuiden van Patagonië iets vaker verhard dan in Chili. Ter hoogte van Puerto Mont/Varas is ook in Chili alles goed verhard.
   * autopech: wij hebben 1 lekke band gehad. Niet heel verwonderlijk gezien de soort wegen waar je overheen rijdt dat het een keer kan voorkomen. Kost wel flink wat tijd..

   Wat je tov ons programma zou kunnen versnellen is vanuit TDP rechtstreeks naar El Chalten te gaan en daar een dag korter te blijven. Verder hadden we origineel bedacht dat we van chili chico rechtstreeks naar Puyuhuapi gingen (of een vergelijkbaar dorp op doorreis). Maar toen bleek de boot over het Gral Carrera lake niet te gaan toen we daar aankwamen. Als je dat goed timed kun je misschien nog een dag versnellen, maar wij vonden de marmergrotten wel een tof uitje bij Puerto Rio Tranquilo en de moeite van het omrijden waard. Je zou hier ook kunnen versnellen door dit hele stuk van Chili over te slaan, maar dat zou ik niet adviseren. Wij vonden dat meer (2e grootste van heel zuid amerika) echt mooi om langs te rijden en te overnachten.

   We hebben onze campings allemaal pas op locatie geboekt. We hebben niet een keer meegemaakt dat we ergens niet terecht konden. Uitenlijk 2x echt wild gekampeerd. Wij vonden de campingvoorzieningen (water/sanitair) wel prettig. Douchen na een dag wandelen of autorijden in een camping douche is toch comfortabeler dan in zo’n mini douche van een camper. In Chili is het allemaal wat goedkoper dan in Argentinië: €5,- per nacht tov 15€ per nacht gemiddeld. Bij Lago Futalaufqen betaal je entree voor het national park en krijg je een kaartje met aangewezen wild kampeerplekken. Dat was echt super geregeld.

   Hoop dat het je helpt! veel plezier met de voorpret en natuurlijk je vakantie!
   gr
   Wouter

 4. Noie schreef:

  Hoi Wouter,

  Wat een leuke blog en wat een super vette reis hebben jullie gemaakt! Ik vindt het ook leuk om te lezen dat je toekomstige reizigers zo goed helpt bij het plannen van hun avonturen, heel tof van je!

  Wij hebben een gelijksoortige reis in de planning en hebben ongeveer dezelfde route in ons hoofd maar we zitten nog met een hoop vragen. Wellicht dat jij ons hier antwoord op zou kunnen geven. Ons plan is om op 06-01 naar Santiago te vliegen en onze terug reis zal zijn op 08-02.
  – Wat is het verstandigst/leukst om te doen, de reis van noord naar zuid afleggen of andersom? Hierbij zou ons startpunt in het zuiden Punta Arenas zijn. Missen we dan nog highlights verder in het zuiden?
  – Wij hebben in totaal 30 dagen voor onze roadtrip. Op basis van jullie ervaringen, wat zouden wij nog kunnen toevoegen aan jullie route? Wij willen zoveel mogelijk genieten van de natuur (wij hadden ook bedacht om 1 dag te rijden 1 dag stilstaan)
  – (vraag van mijn vriendin) Hoe hebben jullie de staat/netheid van de campings ervaren?
  – De camper waarmee jullie de reis hebben ondernomen lijkt ons fantastisch, maar gelet op ons budget hebben wij een andere optie voor ogen. Wij zitten er aan te denken om 4×4 te huren met rooftent bij Wicked campers. Nu heb ik gelezen dat het erg hard kan waaien in Patagonië, daarnaast kunnen de temperaturen in het zuiden ook vrij laag uitvallen. Op basis van jullie ervaring (en los gezien van jullie super gave camper!) zou dit een haalbare/ slimme optie zijn? Of heb je echt de beschutting nodig van een camper zoals die van jullie?

  Wij kijken uit naar jou reactie.

  Met vriendelijke groeten van het eiland Terschelling!

  Noie & Anne

  • Wouter Koene schreef:

   Hoi Noie & Anne!
   Dankjewel voor jullie leuke reactie!
   Leuk Terschelling, kom er sinds mijn 5e minimaal 1x per jaar:)

   Ik ga proberen jullie vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, op basis van onze ervaring.

   – Wij hebben ervoor gekozen om de reis van zuid naar noord te doen, met het idee dat het weer dan met elke reisdag wat beter wordt. Dat bleek in de praktijk ook wel redelijk uit te komen, met winterjassen in de eerste weken tot 45+ graden(!) meer aan het eind in de woestijn. Rond Bariloche en Puerto Montt (Chili) hadden we wel regelmatig regen.
   – Onze camper was prijzig, maar we hebben wel heel veel kunnen afdingen t.o.v. wat online staat – ergens tussen de 750 en 1000e door verschillende aanbieders tegen elkaar uit te spelen via de mail en korting door een pick-up deal. Tot slot: zorg ervoor dat je grens-overgang-papieren mee krijgt in je autohuur. Anders wordt het een lastig verhaal om de grenzen te passeren.
   – Alle clichés over de wind in het zuiden van Patagonië zijn waar, het waait non-stop en hard. Op de meeste campings sta je goed beschut, alleen in El Chaltén was dat voor ons niet het geval. Toen hebben we zelfs beneden geslapen in de camper op de bankjes, omdat het boven in het gedeelte waar we normaal sliepen, teveel heen en weer schommelde. Noordelijker na El Chaltén wordt de wind wel geleidelijker minder een factor om rekening mee te houden. We hebben op meerdere campings met een Deens stel gestaan, die zo’n tent op het dak hadden wat jullie beschrijven. We reden zelfs van dezelfde camping in El Calafate naar El Chaltén. Alleen zijn we ze daar kwijt geraakt, misschien door de wind?
   – Campings zijn overal wel ok, met een douchegebouw en eigen fireplace/BBQ spot. Campingwinkels waren er lang niet altijd. Kosten varieerden een beetje tussen 5-15 euro per nacht. Wij vonden het wel lekker om aan het einde van de trip nog even in een luxe Airbnb te zitten om bij te komen voor je het vliegtuig in stapt.
   – Mbt rijden/stilstaan: als ik jullie was zou ik niet veel meer stops toe voegen, maar gewoon langer stilstaan als het je ergens bevalt. Indrukken zijn er toch al meer dan genoeg op zo’n reis. Na 3 weken wordt zo’n ritme van om de dag reizen best vermoeiend. Wij hadden de route vanuit Nederland voor 80/90% bedacht, met nog 5 dagen extra uitloop. Die extra dagen hadden we uiteindelijk nodig ivm afgesloten wegen, autopech en langer verblijf op plekken waar we niet al na 1 dag weer weg wilden.

   Hoop dat dit jullie helpt, in ieder geval alvast veel plezier met de voorpret!

   • Noie schreef:

    Beste Wouter,

    Het is alweer een tijdje geleden dat wij hadden gereageerd op jou blog en hadden gevraagd om advies. Ik wil jou graag laten weten dat onze reis naar Chili en Argentinië is geboekt en wij vertrekken komende maandag 06-01! Bij aankomt staat onze camper te wachten en voor onze route hebben wij ons voor een groot deel door jou laten inspireren!

    Ik zou jou dan ook graag via deze weg willen bedanken voor jou toffe blog en je hulp!

    Met vriendelijke groeten,

    Noie & Anne Roos van Terschelling

    PS. mocht je weer eens op Terschelling zijn, kom dan gerust langs bij strandpaviljoen de Branding dan trakteer ik op het eerste rondje!

 5. Tineke Van der schaaf schreef:

  Ha Wouter, wij (partner en ik) willen ong zelfde trip doen, kan me alleen iks voorstellen bij de benodigde tijd. Als we ban Santiago naar Punta Arenas willen, in ong 5 weken, wat zou dan je reactie zijn? Hartelijke groet Tineke

  • wouterkoene schreef:

   Hoi Tineke,
   Dank voor je berichtje!
   Super dat je zoveel tijd neemt om deze reis te maken. Ik denk zeker dat het haalbaar is, al kan ik alles ten noordelijk van Pucon niet inschatten omdat ik er zelf niet geweest ben en natuurlijk niet weet wat je allemaal wilt gaan doen. In algemene zin gold wel dat hoe noordelijker je komt, hoe beter de wegen zijn, of omgedraaid, hoe verder je naar het zuiden gaat hoe slechter af en toe de wegen zijn en daarmee de afstanden per dag die je af kunt leggen.

   Wij hebben zoals je in het schema kunt zien in 17 dagen van Rio Verde (punta Arenas) naar Pucon gereden. Dat was af en toe wat krap, maar zou betekenen dat jullie nog een keer 18 dagen extra hebben om van santiago naar pucon te komen – of gewoon wat rustiger aan te doen per etappe op de route.

   Zorg in ieder geval voor papieren bij je auto die grensovergangen toestaan, zodat je ook Argentinië in kunt komen. Die moet je verhuurder aan je meegeven.

   Veel plezier alvast:)

 6. Iris schreef:

  Hey Wouter, leuke road trip! Uit jouw schema begrijp ik dat het dus goed mogelijk is om een camper in Ushuaia te huren en ‘m dan op een ander punt in te leveren. Zitten daar nog veel drop off kosten aan verbonden of viel dat wel mee?
  Wij zaten eigenlijk te denken om soms een deel te vliegen, maar dan moet je natuurlijk wel elke keer weer opnieuw een auto/camper gaan huren en dat vinden we eigenlijk ook weer minder handig
  Dank je wel!

  • Wouter Koene schreef:

   Hoi Iris,
   Dank voor je bericht!

   Drop-off kosten zijn inderdaad iets waar je rekening mee moet houden. Er zijn echter wel mogelijkheden/opties dat er iemand precies de omgekeerde route van jullie zou willen rijden; zo kun je die kosten enorm drukken. Daarnaast is het goed mogelijk om op allerlei prijzen af te dingen: wij hebben vanuit Nederland verschillende verhuurpartijen tegen elkaar uitgespeeld om flinke kortingen te krijgen tov de prijzen die je online ziet.

   Voor ons was de vrijheid erg belangrijk om op locatie keuzes te maken over hoe lang je ergens wil blijven, die keuze heb je mogelijk wat minder als je tussendoor gaat vliegen, want dan staan data/tijden waarschijnlijk wat meer vast. Daarnaast krijg je dan wat minder mee van de haast oneindige leegte van Patagonië wat echt bijzonder is. Dat zijn echter keuzes die ik niet voor jullie kan maken: ik kan niet in jullie beschikbare tijd, portomenee, interesses etc kijken 🙂
   veel plezier alvast!

 7. Wen schreef:

  Hoi Wouter,

  Wat een mooie reis hebben jullie gemaakt zeg! Ik ben ook aan het kijken om een reis door Patagonië te maken met mijn gezin (partner en dochter van 1 jaar). Ik vroeg me af of de route vanaf Ushuaia tot aan El Calafate (via de kant van Chili en NP TDP meenemen) de mooiste plekken van Patagonië meepakt en of dit te doen zou zijn in +/- 7 dagen, aangezien wij meer dan alleen Patagonië willen zien van Zuid – Amerika en of het aan te raden is om met een camper te gaan of dat een auto en hotels ook een prima alternatief is, dit ivm het budget…
  Hebben jullie trouwens alles los geboekt of via een reisorganisatie?

  Groetjes

Geef een reactie