Roadtrip door Patagonië in Chili & Argentinië

Roadtrip door Patagonië in Chili & Argentinië

15 februari 2018 persoonlijk Travel 6
Sealions Ushuaia Tierra del Fuego, Patagonia Argentina

Even iets uit de privésfeer tussendoor, het is toch mijn eigen blog;)!

In december en januari heb ik samen met Jacobien de luxe gehad om een camper te huren en een roadtrip te maken door Patagonië, zowel in Chili als Argentinië.
Als je benieuwd bent naar onze exacte route door Patagonië in Chili en Argentinië, klik dan hier.

Natuurlijk hadden we ook ons fototoestel en de GoPro bij ons. Dat leverde onder andere onderstaande foto’s en een filmpje op van de ruige, wilde natuur van Patagonie. Chili en Argentinie waren voor ons echt fantastisch, maar oordeel vooral zelf 🙂

Deze diashow vereist JavaScript.

En op veler verzoek nog een toevoeging; onze exacte reisroute + tussenstops:
travel itinerary Patagonia

reisroute in Patagonië, Chili en Argentinië

 

6 antwoorden

 1. Carlo Westerhof schreef:

  Cool, wil ik ook wel eens doen 🙂

 2. nikki schreef:

  Hoi Wouter,

  Ziet er gaaf uit! Wij hebben dit ook op de planning staan en wellicht nemen we (deels) jouw route over! Een paar vraagjes:

  – waar hebben jullie je camper gehuurd?
  – was zelf rijden daar goed te doen?
  – hoe lang duurde jullie trip?
  – waarom zijn jullie niet doorgereden naar Santiago?

  Hoop dat je ons hiermee kan helpen!

  Groetjes,

  • Wouter Koene schreef:

   Hi Nikki,

   We hebben de camper gehuurd van Motor Home Time (http://motorhometime.com/). Maar verschillende organisaties benaderd en die tegen elkaar uitgespeeld om een goedkopere prijs te krijgen. Deze aanbieder is niet het goedkoopst. BV wicked is stuk goedkoper, maar ook stukje minder comfort wat ik gezien heb onderweg. Service & contact met de eigenaar was wel echt goed van motorhometime.

   Zelf rijden is goed te doen. Je hebt heel veel ongeasfalteerd, maar daar kun je wel prima 60/70 km/u rijden. Ik heb slechts een paar keer de 4wheeldrive die zo’n camper als die van ons had echt gebruikt, ivm modderwegen of hele stijle paadjes.

   Wij zijn in totaal zo’n 3,5 week met de motorhome onderweg geweest. Met het ritme ongeveer 1 dag rijden – 1 dag stilstaan – 1 dag rijden enzv.

   Laatste punt mbt Santiago:
   a) we hadden niet meer vakantiedagen, dus je moet keuzes maken over wat haalbaar is op een manier dat je niet de hele dag in de auto zit en verder niet ontspant. Daarnaast wilden wij zo optimaal gebruik maken van de natuur in die periode en wat minder belang bij het bezoeken van steden.
   b) Afstanden overbruggen in patagonie kostte ons soms veel tijd. Een ritje van 250 km kan je zo 9 uur kosten, door bijvoorbeeld slecht wegdek, omleidingen, wegwerkzaamheden, etc.
   c) kosten: “omrijden” via Santiago had nog meer kilometers gekost waar je zowel in brandstof als huurprijs voor betaald.

   Hoop dat het helpt en alvast veel plezier met de voorpret!
   gr
   Wouter

 3. Ruud schreef:

  Hoi Wouter,

  We gaan in Nov/Dec reizen door Patagonië en zijn van plan daar ook een roadtrip met camper te gaan maken. Jouw route kwamen we tegen en deze bevat eigenlijk wel een hoop mooie plekken die wij ook willen zien.
  We zijn van plan vanuit Puerto Natales/Torres del Paine te vertrekken met camper en uiteindelijk ook in Pucón te eindigen. El Calafate bezoeken we van tevoren al, dus hoeven we onderweg geen tweede keer aan te doen.
  Is Puerto Natales – Pucón wat jou betreft in ong. 12 dagen te doen met een mooie afwisseling tussen rijden en stilstaan? Zo niet, welke bestemming(en) zou je dan als eerste overslaan?

  Verder nog de volgende vragen:
  – hoe soepel verloopt het oversteken van de grensovergangen Chili – Argentinië en vice versa?
  – hoe staat het met de kampeervoorzieningen en mogelijkheden langs de route? Moet je deze vooraf boeken, is er veel mogelijkheid tot wildkamperen, vind je vaak voorzieningen als water/sanitair of niet?

  Alvast hartstikke bedankt voor je reactie!

  Groeten

  • Wouter Koene schreef:

   Hi Ruud,
   Ik heb onze stops hierboven toegevoegd, je was niet de eerste met een gelijksoortige vraag:)

   Ik denk dat 12 dagen heel erg krap is. Wij hebben er vanuit Puerto Natales 16 dagen over gedaan om tot Pucon te komen. Dat had wat ons betreft echt niet sneller gekund. Wij vonden dit al vrij gehaast. Dus ik zou persoonlijk 12 dagen niet adviseren. Dat heeft een aantal redenen:
   * Grensovergangen kosten (veel) tijd. Reken minimaal 1,5 uur. We hebben er ook wel eens 4u over gedaan. Van Chili naar Argentinië ging in de regel wat sneller dan andersom. Chileense douane is erg strikt. Je mag bijvoorbeeld niets natuurlijks meebrengen (groente, fruit, brandhout is allemaal verboden), en halen daarvoor echt je hele auto/camper overhoop.
   * De afstanden zijn groot. Patagonië is echt gigantisch. Met een camper rijdt je ook wat minder hard dan je met een gewone auto door Duitsland gaat op weg naar de wintersport.
   * Snelwegen zoals in Nederland heb je weinig: Toen wij Torres del Paine in wilden waren de eerste 2 ingangen vanuit Puerto Natales afgesloten. Dan rij je zo makkelijk 150 of 200 km om. Verder zijn de wegen lang niet altijd verhard en soms ronduit slecht. De 165 km van Chile Chico naar puerto rio tranquilo kostte ons bijvoorbeeld 5 uur omdat er wegverzakkingen en aardverschuivingen waren geweest. Daar kon je prima omheen, maar gemiddeld reden we niet harder dan 35 km per uur die hele dag. In Argentinië waren de wegen in het zuiden van Patagonië iets vaker verhard dan in Chili. Ter hoogte van Puerto Mont/Varas is ook in Chili alles goed verhard.
   * autopech: wij hebben 1 lekke band gehad. Niet heel verwonderlijk gezien de soort wegen waar je overheen rijdt dat het een keer kan voorkomen. Kost wel flink wat tijd..

   Wat je tov ons programma zou kunnen versnellen is vanuit TDP rechtstreeks naar El Chalten te gaan en daar een dag korter te blijven. Verder hadden we origineel bedacht dat we van chili chico rechtstreeks naar Puyuhuapi gingen (of een vergelijkbaar dorp op doorreis). Maar toen bleek de boot over het Gral Carrera lake niet te gaan toen we daar aankwamen. Als je dat goed timed kun je misschien nog een dag versnellen, maar wij vonden de marmergrotten wel een tof uitje bij Puerto Rio Tranquilo en de moeite van het omrijden waard. Je zou hier ook kunnen versnellen door dit hele stuk van Chili over te slaan, maar dat zou ik niet adviseren. Wij vonden dat meer (2e grootste van heel zuid amerika) echt mooi om langs te rijden en te overnachten.

   We hebben onze campings allemaal pas op locatie geboekt. We hebben niet een keer meegemaakt dat we ergens niet terecht konden. Uitenlijk 2x echt wild gekampeerd. Wij vonden de campingvoorzieningen (water/sanitair) wel prettig. Douchen na een dag wandelen of autorijden in een camping douche is toch comfortabeler dan in zo’n mini douche van een camper. In Chili is het allemaal wat goedkoper dan in Argentinië: €5,- per nacht tov 15€ per nacht gemiddeld. Bij Lago Futalaufqen betaal je entree voor het national park en krijg je een kaartje met aangewezen wild kampeerplekken. Dat was echt super geregeld.

   Hoop dat het je helpt! veel plezier met de voorpret en natuurlijk je vakantie!
   gr
   Wouter

Geef een reactie