2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 2: David Gareja

2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 2: David Gareja

8 december 2018 persoonlijk Travel 0
David Gareja

Georgië. Wat een fantastisch en voor mij ook verrassend mooi en divers land! Samen met Jac heb ik 16 dagen kunnen genieten van heerlijk eten, bijvoorbeeld khinkali’s, chatsjapoeri/khachapuri en badridzhani nigvsit behoorden tot onze favorieten. Elke avond weer gecombineerd met de lekkerste wijnen uit de Zuid-Kaukasus, de Khaketi regio. Naast heerlijk eten was het land zelf ook een openbaring. Binnen enkele uren zat je elke keer weer in een compleet andere regio, met ieder z’n eigen bijzonderheden, landschap en klimaat. Georgië was in onze ervaring een land dat erg geschikt is om helemaal zelf te ontdekken. Benieuwd hoe onze reis er precies uitzag? Voor deel 1: Tbilisi klik hier, of lees verder voor deel 2: Van Tbilisi naar het David Gareja klooster.

Deze diashow vereist JavaScript.

Na onze eerste heerlijke dagen in het mooie en verrassende Tbilisi was het tijd om Georgië verder te gaan ontdekken. Bij Jeep Rent in Tbilisi hadden we vanuit Nederland een Toyota Landcruiser / 4Runner gereserveerd. Na wat onduidelijkheid over het oppikken – dat lag ook aan onszelf – vertrokken we rond 10 uur. Het was flink wennen in het begin: Zo’n enorme auto, een automaat en natuurlijk het hectische verkeer op Rustaveli Avenue, de eerste straat waar we op terechtkwamen. Binnen 10 minuten waren we stad uit en maakte het hectische verkeer plaats voor meer rustige, maar goede wegen. Eindstation van vandaag: het kasteel Royal Batoni, maar daarover in een volgende blog meer..

Vertrouw niet op Google Maps

We zetten namelijk eerst koers naar David Gareja/ Garetzja. We rijden via het plaatsje Sagaredzjo en niet via Rustavi wat Google adviseert en slaan daarmee de navigatie-instructies, zoals je die ook hieronder in het kaartje kunt zien, in de wind. Volgens Google is het helemaal niet mogelijk om David Garetzja via Sagaredzjo te bereiken, maar volgens de mensen die we van tevoren in Tbilisi spraken, was die route juist beter. Als je na een uurtje rijden over een weg die het midden houdt tussen een snelweg en een N-weg in Sagaredzjo aankomt volg je de borden richting Udabno en kan het eigenlijk niet misgaan!

Sagarejo – David Gareja

Vanuit Sagarejo heb je nog ongeveer een uurtje nodig om het David Gareja Klooster te bereiken. We deden er  zelf wat langer over, omdat we een paar keer gestopt zijn om foto’s te maken van het prachtige uitzicht. Het landschap kun je het beste omschrijven als een soort desert. Rotsige heuvels met hele lichte begroeiing en schitterende kleuren. Af en toe kom je een verdwaalde koe of schaapsherder met zijn kudde tegen. De weg wordt naar verloop van tijd onverhard en af en toe flink heuvelig. We hebben de hele rit op de 2wheel drive gereden en hadden de 4wheel stand dus niet nodig. Het feit dat we met een jeep reden maakte het reizen wel comfortabel. Onderaan deze pagina heb ik een video toegevoegd om een idee te geven van het landschap.

David Gareja Klooster

De hele reis is zeker de moeite waard. Aangekomen op de parkeerplaats zie je meteen een klooster liggen. Je kunt overal gratis naar binnen en allerlei kleine kamertjes en kapelletjes bekijken. In een kwartiertje waren wij daar wel doorheen. Daarna volgt het iets intensievere deel van het bezoek. Een wandeling de berg op om de echte verborgen pareltjes te zien van dit Georgisch-orthodoxe complex: tientallen of misschien wel honderden met de hand uitgehouwen grotten. Echt bijzonder om al die ruimtes en muurschilderingen te bekijken en te beseffen dat de eerste monniken daar 1500 jaar geleden zijn neergestreken.

Fenomenaal uitzicht

Op internet had ik nogal wat wilde verhalen gelezen over hoe gevaarlijk de hike de berg op zou zijn. Zo hebben wij dat niet ervaren, gewoon een beetje uitkijken waar je je voeten neerzet is genoeg. Bergschoenen kunnen, maar op sneakers kom je ook prima boven. Heel anders dan dat ik in Nepal, Tibet, Chili of Argentinië heb meegemaakt was het niet. Wel belangrijk: neem voldoende eten en drinken mee, want er is in de wijde omgeving geen eten of drinken te koop. Boven gekomen op de berg is het uitzicht werkelijk fenomenaal en loop je letterlijk over de top van de berg! Aan de ene kant zie je Georgië met  een waanzinnig berg en rotslandschap. Aan de andere kant kijk je een diep dal in en dat is Azerbeidzjan. Aan die kant van de berg vind je ook de grotten en muurschilderingen. waar de hike allemaal om te doen was.

Grensdispuut Georgië Azerbeidzjan

De buurlanden Georgië en Azerbeidzjan hebben formeel gezien een dispuut over de grens tussen beide landen. Tijdens de wandeling ga je daarom af en toe, per ongeluk, de grens met Azerbeidzjan over. Een probleem is dat niet, paspoortcontroles zul je ook niet tegen komen. Wat we wel zagen waren een groepje militairen met AK-47s om de schouder. Maar ook daar geen zorgen over de heren zaten heel ontspannen op een bankje voor zich uit te staren.

Conclusies

Heb je een dagje de tijd dan is de trip naar David Gareja echt de moeite waard. Vanuit Tbilisi waren er een hoop operators die zo’n tour aanbieden, maar zelf rijden is dus ook prima te doen. We gaan niet terug naar Tbilisi, maar slapen in de wijnregio Khaketi. Ik heb veel in bergen in Europa, Zuid-Amerika en Azië gewandeld, maar het fenomenale uitzicht hier zet deze wandeling met stip in de top 3, bekijk hieronder de waanzinnige beelden!

 

Geef een reactie