2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 3: Wijn proeven in Khaketi

2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 3: Wijn proeven in Khaketi

19 december 2018 persoonlijk Travel 0

Georgië. Wat een fantastisch en voor mij ook verrassend mooi en divers land! Samen met Jac heb ik 16 dagen kunnen genieten van heerlijk eten, bijvoorbeeld khinkali’s, chatsjapoeri/khachapuri en badridzhani nigvsit behoorden tot onze favorieten. Elke avond weer gecombineerd met de lekkerste wijnen uit de Zuid-Kaukasus, de Khaketi regio. Naast heerlijk eten was het land zelf ook een openbaring. Binnen enkele uren zat je elke keer weer in een compleet andere regio, met ieder z’n eigen bijzonderheden, landschap en klimaat. Georgië was in onze ervaring een land dat erg geschikt is om helemaal zelf te ontdekken. Benieuwd hoe onze reis er precies uitzag? Tijd voor deel 3: Wijn proeven in Khaketi of klik hier voor de andere verslagen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Na onze flinke wandeltocht bij het David Gareja Klooster rijden we met de auto terug naar Sagaredzjo om vanaf daar de grote weg weer te volgen. Eindpunt van de trip: hotel Royal Batoni in het plaatjes Kvareli. We bereiken dat hotel met een omweg, omdat ik ook Sighnaghi meteen wil meepakken, een van de bekendste plaatsen in de Khaketi provincie. Gecombineerd met de trip naar David Gareja iss dat alleen een beetje teveel van het goede, wat het gezellig maakt in de auto;). Beter een losse dagtrip van maken dus!

Druivenoogst in volle gang

Nadat we Sighnaghi verlaten, merken we dat het druivenoogstseizoen (goed voor scrabble?) in volle gang is. Bij meerdere dorpjes passeren we tientallen, misschien wel honderden vrachtwagens die achter elkaar geparkeerd staan en allemaal tot de nok toe gevuld zijn met druiven. Een ongelooflijk gezicht, zoveel mensen bijeen, zoveel vrachtwagens en zoveel druiven. Mocht je dit zelf ook willen meemaken: wij waren er midden september.

Royal Batoni

Uiteindelijk komen we, het is al praktisch donker, aan in ons hotel waar we 2 nachten zullen verblijven: Hotel Royal Batoni. Royal Batoni is een soort kasteel met meerdere torens met kantelen er op en stamt uit de Sovjet tijd. Het hotel is aan de ene kant ingeklemd tegen de beboste hellingen van de uitlopers van de Kaukasus en aan de andere kant kijk je een enorme vallei in met direct voor het hotel het Ilia meer. Wij hadden voor vertrek vanuit Nederland een “executive room” geboekt. Dit is het duurste verblijf van onze hele vakantie maar wel een schot in de roos. Je krijgt namelijk de complete bovenverdieping van een van de kasteeltorens inclusief luxe ligbad midden in de kamer! Chill:)

Werkelijk fan-tas-tisch eten!

Voor een goed diner hoef je het hotel niet uit, want oh my het eten van de kaart is echt verrukkelijk. Beide avonden laven we ons aan de heerlijke lokale rode wijn, gemaakt van de Saperavi druif. Verder is de Khinkhali meesterlijk, net als de bietensalade. Zo goed dat we ‘m beide avonden zullen bestellen. Maar het hoogtepunt is toch echt de badridzhani nigvsit. Dat is een auberginegerecht, gevuld met een mengsel van gestampte walnoot en lokale kruiden. Je weet werkelijk niet wat je proeft! Voor het slapen gaan vermaken we ons met een bruidspaar dat los gaat op de dansvloer:

Khareba Winery

Na een heerlijke nacht en ontspannen ochtend aan de infinity pool, is het tijd om wijn te gaan proeven. Van te voren hadden we meerdere wijnhuizen gegoogeld, uiteindelijk bezoeken we er ‘maar’ 1. We zijn zo toe aan wat ontspanning dat we er niet meer tijd en druk achter willen zetten. We kiezen daarom voor het meest bekende huis uit de omgeving van Kvareli Khaketi: Khareba Winery op nog geen 5 minuten rijden van het hotel. Het wijnhuis is gesitueerd in een berg, omringd door mooi onderhouden tuinen. Daar is het heerlijk toeven onder de brandende najaarszon.

Wijnproeverij

Bij de ingang van de wijnmakerij kun je kiezen uit verschillende tours, sommige ook waarin een traditionele Georgische kookcursus is inbegrepen. Wij kiezen echter gewoon voor het proeven van wijn. Met een groepje Amerikanen en een gids gaan we het gangenstelsel in. In de berg is namelijk een route van 7 kilometer uitgehakt. Door de ligging van deze gangen in de berg blijft de luchttemperatuur constant rond de 12-14 graden. In het stelsel wordt wijn gemaakt op traditioneel Georgische wijze: niet in een vat, maar in een pot van klei – een Qvevri. Naast de uitleg over dit duizenden jaren ouden productie proces zien we duizenden en duizenden flessen wijn rijpen. Maar het belangrijkste is natuurlijk proeven. Zowel wit als verschillende rode wijnen komen aanbod, samen met bijpassende hapjes. Een groot succes.

Tijd om de Kaukasus in te gaan

Na een lekkere, late lunch in het Khareba restaurant buiten op de berg met uitzicht over de vallei, is het voor ons tijd om verder te chillen bij het zwembad van het hotel. Ontspannen met een boekje erbij en ons voorbereiden op de reisdag die komen gaat. Op naar de hoge bergen van de Kaukaus, op naar Kazbegi (Stepantsminda), waarover je leest in deel 4 van deze serie.

Voor nu: hier een video van onze complete trip door Georgië, vergeef me de knipoog naar Wie is de Mol!

 

Geef een reactie