2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 4: Kazbegi in de Kaukasus

2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 4: Kazbegi in de Kaukasus

31 december 2018 persoonlijk Travel 0

Georgië. Wat een fantastisch en voor mij ook verrassend mooi en divers land! Samen met Jac heb ik 16 dagen kunnen genieten van heerlijk eten, bijvoorbeeld khinkali’s, chatsjapoeri/khachapuri en badridzhani nigvsit behoorden tot onze favorieten. Elke avond weer gecombineerd met de lekkerste wijnen uit de Zuid-Kaukasus, de Khaketi regio. Naast heerlijk eten was het land zelf ook een openbaring. Binnen enkele uren zat je elke keer weer in een compleet andere regio, met ieder z’n eigen bijzonderheden, landschap en klimaat. Georgië was in onze ervaring een land dat erg geschikt is om helemaal zelf te ontdekken. Benieuwd hoe onze reis er precies uitzag? Tijd voor deel 4: Kennismaking met de Kaukasus of klik hier voor de andere verslagen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Na onze heerlijk ontspannen nachten in Kvareli Khaketi is het tijd om echt kennis te maken met de Kaukasus, in Stepantsminda om precies te zijn. Stepantsminda is overigens beter bekend als Kazbegi, dus dat houd ik vanaf nu aan.

Gevaarlijkste wegen van de wereld

De trip begint ontspannen over een een goede, rustige weg te vergelijken met een n-weg in Nederland. Dat verandert radicaal nadat we het stadje Achmeta uitrijden. De weg is dan ineens niet meer verhard. Maar ach, we hebben Patagonië overleefd, dus dit moet ook wel goed komen. We volgen de steeds onduidelijker wordende weg. Van de route die we op onze Google Maps navigatie zien, klopt niets meer. De wegen die Google aangeeft zijn afgesloten of bestaan helemaal niet. Met enige regelmaat vragen we onszelf af of we überhaupt nog wel op de weg zitten. Ook rijden we een stuk tegen het verkeer in, omdat ik de splitsing tussen de 2 rijrichtingen niet zie! De weg, of wat er voor door moet gaan, is af en toe nier meer dan een super stijl zandpad. Zo stijl dat ik de weg voor me niet zie, enkel de lucht boven ons. Ik ben voor het eerst echt happy met onze 4×4. Het laatste stuk voor de stad Tianeti wordt beter: Ze zijn hard bezig om hier een compleet nieuwe weg door de bergen aan te leggen. Ik ben benieuwd of alle bovenstaande uitdagingen inmiddels tot het verleden behoren!

Georgian Military Highway

Na Tianeti ligt er een perfecte weg door de bergen, die in de Europese Alpenlanden niet zou misstaan. Bij Zhinvali draaien we vervolgens de Georgian Military Highway op. Deze highway stamt uit het einde van de 18e (!) eeuw en volgt nog steeds de dezelfde route als de handelaren, militairen en andere reizigers meer dan 200 jaar geleden.  De Georgian Military Highway is een 1-baans weg, die je niet echt als snelweg kunt betitelen. Daarvoor is de weg te bergachtig en druk om er harder dan 60km/u gemiddeld te rijden. De military highway is namelijk de verbinding tussen Georgië en Rusland: het doorsnijdt de hele Kaukasus. Het is druk op de weg met veel sterk verouderde  langzame Sovjet vrachtwagens en bussen, waardoor je veel moet inhalen door op de verkeerde kant van de weg te rijden. De Georgiërs zijn daar duidelijk wat roekelozer in dan ik, we worden regelmatig gepasseerd op plekken waarvan ik alleen maar kan hopen dat er geen tegenligger aankomt.

Friendship monument Georgië – Rusland

Even nadat we het wintersportdorp Gudauri uitrijden – bekend van de op hol geslagen skilift – komen we bij het Russia-Georgia Frienship Monument. Een plek die Wie is de Mol?! ook heeft aangedaan, met overal parapenters in de lucht. Het is de moeite waard om hier even te stoppen, want het monument is een prachtig uitzichtpunt. Nog een stukje verder de bergen in bereiken we ons eindpunt: Kazbegi, waar we 2 nachten slapen. Dit is de laatste stad voordat je de bij de Russische grens van de provincie Noord-Ossetië bent. Kazbegi ligt aan de uitlopers van de berg Kazbek met de piek boven de 5000m, een kleine 400 meter hoger dan bijvoorbeeld de Mont Blanc in de Alpen.

Kazbegi Hiking

De volgende dag gaan we vroeg op pad. We willen namelijk wandelend naar het bekendste punt van Kazbegi: De Gergeti Trinity Church / Zminda Sameba, dat 450 meter hoger ligt dan het dorp. De kerk is op verschillende manieren te bereiken. Na wat Googlen, kiezen we deze routebeschrijving. Alles wat hier staat komt voor ons ook uit: we zien hele groepen mensen de andere routes nemen, terwijl wij de berg voor onszelf lijken te hebben. Echt een aanrader dus! We hebben mazzel met het weer. Het is prettig warm en helder. Hoe hoger we komen, hoe mooier het uitzicht wordt. Na een korte confrontatie die ik verlies van een paar koeien, besluiten we verder dan nodig is omhoog te lopen de berg op. We lunchen op 2500m, waar de temperatuur wat lager is, de wind harder, maar het uitzicht geweldig! We hebben in totaal 800 hoogtemeters bedwongen vanuit Kazbegi voordat we afdalen en op de terugweg dus een bezoek brengen aan de Gergeti Trinity Church/ Zminda Sameba. Persoonlijk vind ik het uitzicht op deze kerk mooier dan het bezoek zelf. Het is er erg druk met talloze (Russische) toeristen die allemaal met de auto omhoog gebracht zijn.

Anno’s Sweet Corner

Tot slot (natuurlijk) nog een opmerking over eten. Wat je niet mag missen is Anno’s Sweet Corner, dat aan de doorgaande Georgian Military Highway in het dorp ligt. We eten hier de avond na onze grote wandeling, dus misschien is onze mening wat beïnvloed door grote honger, maar boy oh boy het eten is geweldig!! De eerste 2 gerechten die we bestellen van de kaart blijken niet beschikbaar te zijn. We vragen de 2 zusjes die dit restaurant runnen wat wel kan: we geven ze een karte blanche om gerechten voor ons neer te zetten. Werkelijk alles is goed en smaakt verrukkelijk! Samen met een Duits echtpaar zijn we de enige in het restaurantje. We hebben daarom veel tijd om met de eigenaresses te praten en leren een hoop over onder andere onderwijs, cultuur, gewoontes en politiek. De grote glazen chacha maken het feest compleet. We gaan vrolijk aangeschoten terug naar ons Guest House! Tijd om te gaan slapen want er staat ons weer een reisdag te wachten richting Gori en Koetaisi, verhalen die je nu meteen kunt lezen.

Voor nu: hier een video van onze complete trip door Georgië, vergeef me de knipoog naar Wie is de Mol!

 

Geef een reactie