2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 5: Op zoek naar Stalin

2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 5: Op zoek naar Stalin

7 januari 2019 persoonlijk Travel 0

Georgië. Wat een fantastisch en voor mij ook verrassend mooi en divers land! Samen met Jac heb ik 16 dagen kunnen genieten van heerlijk eten, bijvoorbeeld khinkali’s, chatsjapoeri/khachapuri en badridzhani nigvsit behoorden tot onze favorieten. Elke avond weer gecombineerd met de lekkerste wijnen uit de Zuid-Kaukasus, de Khaketi regio. Naast heerlijk eten was het land zelf ook een openbaring. Binnen enkele uren zat je elke keer weer in een compleet andere regio, met ieder z’n eigen bijzonderheden, landschap en klimaat. Georgië was in onze ervaring een land dat erg geschikt is om helemaal zelf te ontdekken. Benieuwd hoe onze reis er precies uitzag? Tijd voor deel 5: Opzoek naar Stalin of klik hier voor de andere verslagen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Vanuit de bergen van Kazbegi willen we door naar het andere beroemde hooggebergte van Georgië in de omgeving van Mestia. Aangezien we ons nergens voor willen haasten deze vakantie, kan dat niet in 1 dag. We boeken daarom een slaapstop in Koetaisi. Tussendoor willen we nog stoppen in Gori. De geboorte stad van Stalin en de plek waar de Nederlandse journalist Stan Storimans door een Russische fragmentatiebom om het leven kwam.

Lifters in Kazbegi

Waar je ook gaat in Georgië, en met name natuurlijk de bekendere toeristische plekken die wij aan doen, overal zie je lifters. Om onze reiservaringen te verrijken, besluiten we om zelf lifters mee te nemen zodra we ze tegen komen bij vertrek in Kazbegi. Dat zoeken kost nog geen minuut. En stel uit Polen stapt bij ons in om mee te reizen tot vlak voor Tbilisi: afdalen uit de Kaukasus over de Georgian Military Highway. Misschien komt het door onze brakheid/vermoeidheid na het fantastische eten van de avond er voor of het gebrekkige Engels van onze gasten, maar echt diepgaand zijn de gesprekken in die paar uur helaas niet. De afdaling uit de bergen, de veranderende landschappen en de af en toe fascinerende uitzichten maken een hoop goed. Nadat we onze lifters afgezet hebben bij een tankstation, vervolgen wij onze route in westelijke richting. Deze keer zowaar over een echte snelweg. Met 2 banen en tankstations en wegrestaurants enzo..!

Jozef Stalin Museum

Bij Gori verlaten we de snelweg en rijden we de stad in. Gori is de stad waar Jozef Stalin op 18 december 1878 het levenslicht zag onder de naam Ioseb dze Besarionis Dzjoegasjvili. Buiten, voor het museum staat het originele huis waarin de latere Sovjetleider geboren is. Binnen vind je allerhande foto’s, schilderijen, bureaus en andere parafernalia die met Stalin te maken hebben. Ik denk dat een kleine 20% van alles van een Engelse vertaling voorzien is, dus we missen een hoop details. Duidelijk is in ieder geval dat men hier geen oordeel over de geschiedenis velt. Negatieve berichten over bijvoorbeeld 23 miljoen doden onder zijn bewind vind je niet, heroïsche teksten en beelden juist te over.

 

Stan Storimans

Het is flink warm in Gori. Ik denk dat de thermometer op deze late septembermiddag de 30 graden makkelijk aantikt. In de schaduw, bijkomend van de indrukken van het Stalin Museum raken we aan de praat met een (oud)diplomaat, die namens de NAVO in Georgië gestationeerd is geweest tijdens de oorlog met Rusland in 2008 (wiki). Volgens hem waren de spanningen tussen beide landen toen zo hoog opgelopen, dat Putin de Russische luchtmacht zelfs opdracht gegeven zou hebben om heel Gori van de kaart te vegen. Dit zou enkel en alleen niet gebeurd zijn, omdat de Russische luchtmacht generaal zelf uit Gori kwam en dit bevel niet wilde gegeven. Uiteindelijk is het Russische leger tot voorbij Gori Georgië binnen getrokken. Ons wordt duidelijk dat op de plek waar wij aan een verfrissend colaatje zitten, de Nederlandse RTL-Nieuws cameraman Stan Storimans overleden is tijdens een Russische clusterbom aanval op de stad. Precies op deze plek, bijna exact 10 jaar later. Een moment om even stil van te zijn. Voor meer info: bekijk deze ijzingwekkende documentaire over Stan Storimans

Koetaisi

Onder de indruk van de ontbrekende kritische noot in het Stalin Museum en de verhalen van de diplomaat, rijden we door naar onze eindbestemming voor vandaag: Koetaisi, de tweede grootste stad van Georgië. Echt voorbereid om dingen te doen zijn we hier niet. We slenteren wat rond door het centrum, waar een rotonde met een (niet werkende) fontein – zie fotoslider – en verschillende theatergebouwen de hoogtepunten zijn. We eten ’s avonds bij Papavero in een erg tof stuk van de stad, met bijvoorbeeld overal schitterende graffiti. Het eten is goed en vooral heel veel. Mijn hoofgerecht is echter een lachtertje: ik bestel een mixed gril, maar krijg een gigantisch bord met tientallen stukken knakworst. Achja, je kunt niet elke dag in een sterrenrestaurant eten. Na een paar biertjes is het tijd om te gaan slapen. Het was een lange dag met veel indrukken en morgen springen we al weer de auto in. Op naar Mestia, wederom de bergen in!

Voor nu: hier een video van onze complete trip door Georgië, vergeef me de knipoog naar Wie is de Mol!

 

Geef een reactie