2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 7: Blinkend Batoemi

2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 7: Blinkend Batoemi

12 februari 2019 persoonlijk Travel 2

Georgië. Wat een fantastisch en voor mij ook verrassend mooi en divers land! Samen met Jac heb ik 16 dagen kunnen genieten van heerlijk eten.  Bijvoorbeeld khinkali’s, chatsjapoeri/khachapuri en badridzhani nigvsit behoorden tot onze favorieten. Elke avond weer gecombineerd met de lekkerste wijnen uit de Zuid-Kaukasus, de Khaketi regio. Naast heerlijk eten was het land zelf ook een openbaring. Binnen enkele uren zat je elke keer weer in een compleet andere regio, met ieder z’n eigen bijzonderheden, landschap en klimaat. Georgië was in onze ervaring een land dat erg geschikt is om helemaal zelf te ontdekken. Benieuwd hoe onze reis er precies uitzag? Tijd voor deel 7: Blinkend Batoemi of klik hier voor de andere verslagen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Onze reisdag naar Batoemi start moeizaam. We denken een koffie en broodje te scoren bij een hip westers tentje, maar de service en het tempo zijn dramatisch. Ik denk dat we niet de enige zijn met deze ervaring, want ik kan het restaurantje inmiddels niet meer terugvinden op TripAdvisor of Google Maps. In tegenstelling tot gisteren is het weer is totaal omgeslagen: het is ineens zonnig en helder en we zien de gletsjer schitteren. Mooi dat we dat nog even mee hebben kunnen pikken. Onderweg naar Batoemi maken we een pauze midden in de natuur langs de Patara Enguri rivier (Google Maps link). Een rivier die uitmond in een stuwmeer, waar waterkracht energie mee opgewekt wordt. De kleur van het water en de bomen zijn schitterend, zie de foto’s hierboven!

Flitspalen

De wegen zijn verder een bijzondere afwisseling van hele goede snelwegen en matige plattelandswegen waar 30km/u echt het maximum is. Bij de stad Poti zien we voor het eerst de Zwarte Zee. Daarna wordt het tijd om Google Maps steeds meer los te laten. Er blijkt een prima snelweg te liggen vanaf Shekvetili, maar Maps kent die weg niet en probeert ons steeds over plattelandsweggetjes te sturen. Gelukkig zijn we nog van de generatie die wel eens een wegenkaart bekeken heeft en niet volledig blind op de navigatie vertrouwd. We besparen zo een hoop tijd. Mocht je ooit zelf deze route rijden: Hou je aan de maximum snelheid als je in de buurt (+/- 20km) van Batoemi komt. Bij nagenoeg elke tunnel door de bergen die je passeert om in Batoemi te komen staan flitspalen. Zonde om zo je vakantie wat prijziger te maken!

Las Vegas aan de Zwarte Zee

Onze eerste indruk van Batoemi is dat het een wat megalomaan karakter heeft. Bizarre flats – zelfs een met een reuzenrad in het gebouw – lelijke hotels, hoge skyscrapers en heel veel neonlicht zijn de blikvangers die de aandacht grijpen als je Batoemi binnen komt. Op mij komt het allemaal beetje over als net niet gelukt, zeker omdat je ook een hoop vervallen gebouwen ziet. Laat je echter niet door verblinden door de kitscherigheid, er is nog een hoop historie te vinden in het oude stadscentrum, wat zeer de moeite van het bezoeken waard is.

Overnachtingen in Batoemi

We slapen in een appartement in de Porta Batumi Tower. Volgens de sleutelbrenger is het huis van een vriend die tijdelijk in het buitenland zit, maar de kamers in deze megaflat worden gewoon via Booking.com verhuurd. Beetje vreemd, maar wel een appartement op de 27e verdieping met een schitterend uitzicht over de haven en de heuvels rondom de stad, zie de omslagfoto boven deze blog. Daarnaast zitten we direct aan het strand, toeristische trekpleisters (waarover zo meer!) zijn om de hoek en bevinden we ons op een steenworp afstand van het historische centrum van Batoemi. Prima deal dus en wat mij betreft een aanrader.

Must do’s en Must see’s

Ik ben persoonljik niet zo’n stadsmens, maar heb me in Batoemi enorm vermaakt. ’s Avonds bij de ondergaande zon slenter je heerlijk met locals en vele andere toeristen over de Seafront Promenade. Je vindt daar kilometers aan strand, strandtenten en restaurants en de gebruikelijke straatmuzikanten die je in enkele grote stad ter wereld vindt op plekken waar veel mensen samen komen. We starten onze eerste volle dag in Batoemi op het Europe Square in het oude stadscentrum. Hier vindt je onder andere het Medea standbeeld en een hele oude astronomische klok. Daarna door richting de plezier- / jachthaven, waar je allerlei wateractiviteiten kunt doen maar ook een kofferbak markt vindt. In het oog springen vooral de Alphabet toren en het kunstwerk Ali en Nino. Vanaf daar is het 10 minuten open naar de Argo lift. Die skilift brengt je vanuit het centrum van Batoemi naar een bergtop net buiten de stad. Hier heb je een prachtig uitzicht over de grote verschillen tussen de nieuwe seafront side en het oudere, vervallen gedeelte. Bij terugkomst in de stad vermaken we ons op de grote overdekte markt van de stad. Je vindt er allerhande vis en vlees, maar ook de meest bijzondere groente en kruiden. Heerlijk om rustig doorheen te wandelen en op te gaan in de geuren en kleuren van de stalletjes. 

Eten en drinken in Batoemi

Nu ik toch met tips aan het strooien ben, nog wat plekken om heen te gaan voor de inwendige mens! Op onze eerste avond begonnen we bij een hele hippe speciaalbierbar, waar we Georgische IPA’s drinken. Sami Ludi had in Amsterdam niet misstaan. We eten daarna bij Guests bar, waar het eten goed, maar niet briljant was. Op de 2e avond gingen we voor een minder culinaire, maar wel lekkere oplossing: Hamburgers. Het ontbijt in Batoemi was twee keer heel goed. De eerste ochtend zitten we buiten bij Cafe Gardens, waar we ons laten verwennen met een goede club sandwich, Iced Coffies en verse milkshakes. Op de ochtend dat we weer vertrekken uit Batoemi, ontbijten we bij Coffeetopia. Ook die plek mag je niet missen. Niet alleen de koffie is echt goed, maar ook het ontbijt met 4 pannenkoekjes is een aanrader!

Klaar voor de volgende etappe

Na het ontbijt in Coffeetopia is het voor ons tijd om weer de auto in te stappen voor een rit van 270km naar Bordzjomi. Daarover lees je hier meer!

Voor nu: hier een video van onze complete trip door Georgië, vergeef me de knipoog naar Wie is de Mol!

 

2 antwoorden

  1. Wouter Varketili schreef:

    waar blijft de volgende bijdrage 🙂

Geef een reactie