2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 9: Grottenstad Vardzia

2 weken zelf rondreizen in Georgië – Deel 9: Grottenstad Vardzia

9 mei 2019 persoonlijk Travel 2
Vardzia Georgia

Georgië. Wat een fantastisch en voor mij ook verrassend mooi en divers land! Samen met Jac heb ik 16 dagen kunnen genieten van heerlijk eten.  Bijvoorbeeld khinkali’s, chatsjapoeri/khachapuri en badridzhani nigvsit behoorden tot onze favorieten. Elke avond weer gecombineerd met de lekkerste wijnen uit de Zuid-Kaukasus, de Khaketi regio. Naast heerlijk eten was het land zelf ook een openbaring. Binnen enkele uren zat je elke keer weer in een compleet andere regio, met ieder z’n eigen bijzonderheden, landschap en klimaat. Georgië was in onze ervaring een land dat erg geschikt is om helemaal zelf te ontdekken. Benieuwd hoe onze reis er precies uitzag? Tijd voor deel 9: De laatste stop van onze reis in grottenstad Vardzia of klik hier voor de andere verslagen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Aan al het moois komt een einde en helaas geldt dat ook voor onze rondtrip door Georgië. Maar voordat we terugrijden van Bordzjomi naar Tbilisi, rijden we eerst nog twee uurtjes naar het zuiden. We zijn onderweg naar Vardzia (Georgisch:ვარძია). In Wie is de Mol 2018 werd een van de opdrachten uit aflevering 8 opgenomen in Vardzia. In verschillende grotten stonden er toen mensen te zingen, al ben ik inmiddels vergeten wat de kandidaten daar exact mee moesten doen. We vonden het er in ieder geval zo mooi uitzien dat we met veel plezier nu een stukje omrijden! Vardzia ligt hemelsbreed op zo’n 10 kilometer van de grens van de Turkse provincie Ardahan. De wegen naar Vardzia zijn rustig en goed begaanbaar, waardoor je heerlijk onstpannen kunt rijden en genieten van de wilde natuur en bergen. Warm is het vandaag zeker, onder de brandende zon gaat het kwik tot ver boven de 30 graden.

Grotten uit 1185

Vardzia staat bekend om het geheime klooster dat werd gesticht door Koningin Tamar in 1185. Het klooster werd gebouwd als bescherming tegen de Mongolen en bestond uit meer dan zesduizend(!) appartementen in dertien verdiepingen. De stad omvatte een kerk, een troonzaal en een complex irrigatiesysteem met bewaterde terrasvormige landbouwgronden. De enige toegang tot het complex was door de enkele goed verborgen tunnels in de buurt van de Koera. Een aardbeving verwoestte ongeveer twee derde van de stad in 1283, waardoor de grotten van buitenaf zichtbaar werden.

Slaapkamers en kookplekken

Pro-tip: Voor een paar Georgische Lari (GEL) wordt je met een taxibusje het eerste stuk van de berg omhoog gebracht vanaf de parkeerplaats. Een investering van een paar cent die de moeite waard is, want omhoog lopen onder de brandende zon is niet echt aangenaam. Het busje zet je af op de plek waarvoor je gekomen bent: de ingang van de grotten. Door de dwarsdoorsnede die is overgebleven na de aardbeving 700 jaar geleden, kun je nu van alles zien. Slaapkamers, kookplekken en een deel van de kerk bijvoorbeeld. Al met al een leuke dagtrip waar we ons een uurtje of 2 vermaken. Zeker in de hitte waar wij in wandelen is het aan te raden om genoeg drinkwater mee te nemen. Je begeeft je op een vrij afgelegen plek in Georgië, in een klooster uit de 13e eeuw, niet bepaald een locatie waar je struikelt over de eet- en drinktentjes.

Afscheid van de Landcruiser

Terug beneden stappen we voor de laatste keer onze trouwe Toyota Landcruiser in voor de laatste 265 kilometer van onze reis door Georgië, terug naar de Jeep rental in Tbilisi. Daar hebben we nog 2 overnachtingen in een hotel geboekt om nog even te ontspannen in een van de badhuizen en ons te laven aan al het goede van de Georgische keuken en wijnproductie. Wat een land, wat een mensen, wat een natuur. Wij hebben genoten 🙂

Eerdere blogs over Georgië:

Tot slot, voor de meer visueel ingestelde medemens: al het bovenstaande en meer in 9 minuten YouTube

 

2 antwoorden

  1. Wouter Govers schreef:

    Mooi man!

Geef een reactie